Monday, March 1, 2010

Bashirah, isteri tahanan ISA

Sedang enak-enak mengelamun sambil memandu tiba-tiba handphone berdering...."Bashirah2"....cepat-cepat jawab.

Kebetulan sejak dua tiga hari ini memang hati sentiasa terkenangkan dirinya. Bagaimana agaknya dia menghabiskan hari-hari yang mendatang dengan 3 orang anak yang masih kecil dan lasak di ruang sempit di rumah pangsanya di tingkat paling atas. Tingkat 4. Kemana dia hendak pergi tanpa suami di sisi dan di tanah yang bukan tempat tumpah darahnya.

"Assalamu'alaikum, How are you sister?" sapa Bashirah melalui gagang telefon.

"Wa'alaikummussalam Warahmatullah......Alhamdulillah, I am fine..." salam diberi dijawab semesra mungkin.

Beliau meneruskan percakapan. Sukar sebenarnya untuk memahami butir bicaranya apatah lagi melalui talian telefon.

" I just want to say Salam to you sister. I am feeling very sad, stress, i can't think staright, I am so stress...." saya cuba memahami apa yang disampaikan...

"Okay...okay sister...I understand..I can understand you...don't worry..let me call you back okay"...cepat-cepat saya hentikan panggilan agar dia tidak perlu menanggung bil telefon dan biar saya sahaja yang menghubunginya semula.

Cepat-cepat no Bashirah ditekan semula dan segera diangkat olehnya.

" Don't worry sister, I will come and visit you tomorrow morning, InsyaAllah. I have no plan tomorrow, I will come to your house okay"...janji saya padanya sambil memikirkan sekiranya sudah ada apa-apa rancangan awal yang telah dibuat atau dijanjikan.

" Okay, thank you very much sister, Jazakallahu hu khairan sister"


Di dalam hati terfikir-fikir, ramai manusia diduga dengan berbagai masalah, bagaimana agkanya masing-masing cuba menyelesaikannya. Namun dalam sedikit masalah yang Allah timpakan pada diri, saya yakin setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiaannya yang Allah sediakan. Bila ditimpa masalah kita memang terasa dunia ini begitu sempit. Berbagai cara kita lakukan untuk menyelesaikannya.

Membaca kata-kata hikmah dari Al Quran dan sunnah dan kata-kata sahabat sedikit sebanyak menenangkan hati.

Moga di pagi hari ini saya dapat mampu menenangkan hati Bashirah walau saya tidak dapat menjanjikan kepadanya bahawa suaminya akan dibebaskan segera dari ISA dan dari cengkaman polis Cawangan Khas yang zalim.

Sebenarnya saya lebih memahami penderitaan Bashirah kerana minggu lepas setelah 34 hari terpisah dengan suami, beliau berpeluang berjumpa suami yang ditahan ISA bersama polis dan katanya "My husband cried, he really cried, I am sick, he look so unhealthy and sad"

Kesian dia dan mereka, suaminya mungkin sudah "break down" hingga menangis di hadapan isteri dan anak-anak.

"Nalini, ada apa-apa updates dari sesiapa yang dapat disampaikan pada Bashirah?" segera Nalini dihubungi.

"Tak ada la Kak Nashita, why is it so hard Kak Nashita?" tanya Nalini mengharapkan jawapan yang saya pun tak punya.

" Tak tahulah Nalini, kita cuba sajalah yang kita terdaya"

Pagi ini SUHAKAM akan bertemu Polis untuk berbincang mengenai nasib tahanan ISA terkini, tetapi bak kata Nalini sekiranya ianya hanya satu perbincangan maka tiada ada apa yang boleh diharapakan.

Perjuangan harus diteruskan.


Nalini sebagai koordinator di SUARAM tahu banyak perkara tentang segala aktiviti mengenai perjuangan rakyat. Tugas mereka banyak berkisar dalam membantu nasib warga yang tertindas. Kematian dalam lokap, kezaliman polis masalah rakyat termiskin dan lain-lain lagi. Pasti lagi stress hidup mereka.

"Kak Nashita, I have to be prepared for tomorrow, esok akan ada protes di 4 buah hospital, I will be in Hospital Serdang"

"Oh ada apa tu Nalini, I can meet you there and we will discuss further"

"Protes tentang khidmat Hospital, kerana ada satu sistem baru yang akan menekan rakyat, 8 am- 4pm, khidmat sebagai hospital kerajaan, selepas 4 petang jadi swasta" terang Nalini.

"Gila tu....kesiannya pada orang yang susah, betul-betul menekan ni...banyak nya masalah dalam negara ni"...jerit saya

Itulah lagi masalah yang menambahkan sesak di dada.

JANGAN PERNIAGAKAN NYAWA KAMI; HENTIKAN PENSWASTAAN HOSPITAL!

"Okay Nalini, I will try to meet u at Hospital Serdang at 12pm, InsyaAllah"..akhir perbualan kami

Tiba-tiba pula teringat untuk membuat sesuatu bagi menceriakan anak-anak Bashirah yang mungkin sudah berhari tidak keluar dari rumah. Kerana hasrat kami sekeluarga untuk membawa mereka sekeluarga dan seorang lagi temannya tidak tercapai.

" Hello Bashirah, I will come to your house tomorrow morning and I will take you and your children out for breakfast InsyaAllah, at my friend's shop. There is a playground, your children can play there" InsyaAllah.

(terimakasih pada I luv ISLAM.com)

[link]

No comments: