Saturday, July 18, 2009

Selepas GENEVA tumpuan jayakan Himpunan Mansuh 1 OGOS !!!

Norlaila Othman
Fri | Jul 17, 09 | 11:40:34 am MYT

"AKAK cerita kisah kejahatan ISA hingga ke Geneva, rasa rugi pula kalau tak ada peluang nak berkongsi dengan penduduk yang tinggal di Malaysia, terutamanya yang tak dapat akses internet dan Harakah," kataku kepada Ketua Pemuda PAS Johor, Khairul Faizi yang aku kenali empat tahun lalu. Aku telah bercakap dengan orang Johor untuk merealisasikan niatku itu.

Hatiku berbunga riang kerana akhirnya Faizi berjaya juga menciptakan peluang untukku bercakap tentang penahanan tanpa bicara abah Suhaib (anakku) yang masuk tahun kelapan (Norlaila adalah isteri tahanan ISA, Mat Sah Satry), kepada penduduk negeri Johor negeri kelahiran ISA yang juga terkenal dengan parti bersimbol keris.

Ketika menjejakkan kaki di stesen bas Larkin, aku menyangka, mungkin majlis yang bakal diadakan itu hanya dihadiri oleh beberapa orang saja, namun sebaik saja tiba di Surau Istiqomah di Masai, aku terperanjat dengan kehadiran para aktivis tempatan yang datang dalam jumlah yang agak besar ke program tersebut.

'Program Bersama Aktivis GMI - Puan Norlaila' terpampang di skrin membuatkan hatiku terharu dengan usaha yang dilakukan oleh Faizi dan Norhayati, salah seorang pimpinan Muslimat di Pasir Gudang.

Semasa di luar negara, ramai yang bertanya, "what is the charge of your husband?" Aku tidak dapat menjawab soalan itu kerana selama tujuh tahun dikurung di Kem Kamunting, beliau tidak pernah didakwa di mahkamah. Selama tujuh tahun itu ditahan dibawah ISA, beliau cuma dituduh sebagai ahli Jemaah Islamiyyah (JI).

Aku pernah ditahan polis kerana menyertai majlis 'vigil' (peringatan) di Dataran Merdeka awal tahun ini. Aku telah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Dang Wangi. Aku dituduh bersalah kerana menyertai perhimpunan haram. Aku juga telah disoal siasat oleh seorang pegawai polis wanita. Tetapi sehingga hari ini, aku tidak pernah didakwa oleh polis dan aku menjalani kehidupan sebagai seorang yang bebas.

Sekiranya seseorang itu bersalah, dia mesti didakwa di mahkamah. Orang itu boleh mendapatkan khidmat peguam, boleh dijamin dan sementara menunggu hari perbicaraan, mereka hidup bebas. Proses pendakwaan mesti disokong oleh bukti-bukti yang jelas dan perbicaraan itu ada proses kaji semula. Semua ini tidak diberikan kepada tahanan ISA. Inilah kezaliman ISA yang paling jelas sekali.

Selain mengupas mengenai beza ISA dan akta lain, aku juga menekankan bahawa, ISA bukan saja bertentangan dengan Deklarasi Hak Asasi Sejagat (UDHR) yang menetapkan bahawa 'seseorang itu tidak bersalah selagi belum dibuktikan di mahkamah' dalam bahasa Inggerisnya 'innocent until proven guilty'.

Malahan ia juga bercanggah dengan keadilan Islam sepertimana yang disebutkan dalam surah an-Nisa ayat 58 menyebutkan: "Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya dan menyuruh kamu apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil."

7 tahun ulang-alik Kamunting

Perkongsian tidak akan lengkap jika aku tidak menceritakan tujuh tahun pengalaman berulang-alik ke Kem Kamunting. Aku dan Suhaib boleh menziarahi abahnya setiap minggu tetapi ada ketikanya terpaksa mengalah kepada perbelanjaan harga minyak dan tol serta masa yang panjang terpaksa dibazirkan dalam perjalanan.

Aku terpaksa memandu sejauh 700 kilometer pergi balik dari KL ke Taiping dan sebaliknya, yang memakan masa lapan jam perjalanan hanya untuk satu pertemuan selama 45 minit. Sebelum pertemuan, kami terpaksa melalui tiga laluan iaitu pintu utama, pintu kedua dan pintu ketiga dan akhir sekali kami di'scan' oleh warden yang bertugas.

Pada akhir proses itu, kami hanya dibenarkan bercakap di sebalik cermin kaca menggunakan interkom!

Kalau ikutkan hati, ingin saja aku menceritakan secara lengkap setiap kesedihan, penderitaan, penderaan dan trauma yang telah terjadi ke atas aku dan Suhaib angkara ISA. Ingin sangat untuk aku beritahu isi hatiku bagaimana aku terpaksa menahan perasaan dalam menghadapi saat-saat getir membesarkan Suhaib selama tujuh tahun sendirian diikuti gangguan yang tidak henti daripada SB, kepada wajah-wajah baru yang jarang mendengar tentang ISA.

Namun aku terpaksa akur bahawa masa 90 minit yang disediakan, dengan gambar-gambar di power point yang aku susun khas untuk program itu, sudah jauh daripada memadai untuk mendedahkan kejahatan ISA selama ini.

Aku hanya meminta mereka memberi sokongan dengan membeli buku 'Dunia Tanpa Suami Jilid 2' yang juga memuatkan isi hati mangsa ISA yang lain, demi untuk menguatkan hujah dan penerangan bahawa ISA telah digunakan terhadap ramai orang daripada lapisan kaum dan bangsa.

"Dalam mana-mana sistem perundangan, jika orang didakwa melakukan kesalahan, orang itu akan dibawa ke mahkamah. Di mahkamah ada peguam yang membela tertuduh, ada pendakwa raya yang akan menuduh pesalah lengkap dengan segala bukti-bukti dan ada hakim yang akan mendengar perbicaraan.

"Tetapi mangsa ISA, mereka tidak pernah diberi hak untuk dibicarakan. Peguam, pendakwa raya, hakim dan mahkamah semuanya dipegang oleh Menteri Dalam Negeri. Sebab itu, ada tahanan ISA yang ditahan sehingga lapan tahun kerana hukuman dijalankan mengikut pertimbangan menteri itu.

"Ini adalah satu perkara yang amat zalim yang dilakukan oleh seorang manusia kepada manusia yang lain," kata Ketua Penerangan Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat. Beliau adalah salah seorang penceramah yang bercakap tentang ISA dalam satu majlis 'roadshow' sempena Himpunan Aman MANSUH peringkat negeri Johor.

Altantuya tidak dapat pembelaan

.
Dari kiri baju putih Sdra Suhaizan Kaiat, Ustaz Azman Shafawi dan Khairul Faizi.


"Rakyat Malaysia pernah dikejutkan dengan kes pembunuhan kejam Altantuya. Dua anggota polis telah mengaku membunuhnya walaupun mereka bersungguh-sungguh menyatakan tidak pernah mengenali wanita itu dan tidak pernah berurusan dengannya. Pembunuhan itu dilakukan kerana mereka diarahkan berbuat demikian.

"Di mahkamah Malaysia, Altantuya tidak mendapat pembelaan sewajarnya, oleh itu isu tersebut telah dibawa ke peringkat antarabangsa. Kes Altantuya hampir sama dengan nasib tiga orang tahanan ISA yang telah ditahan masuk lapan tahun.

"Tiga tahanan ISA itu telah ditahan tanpa bicara selama lapan tahun, maka jalan terakhir adalah membawa isu itu ke peringkat antarabangsa ke Geneva, supaya ia didengar oleh masyarakat negara lain bahawa di Malaysia ini ada undang-undang yang zalim seperti itu." Demikianlah sedikit sedutan daripada ucapan Timbalan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Azman Shapawi dalam majlis yang sama. Program 'roadshow' ini diadakan di setiap negeri di Semenanjung Malaysia dalam masa tiga minggu ini. Orang ramai dijemput hadir ke semua program tersebut.

Kini, tinggal 12 tahanan ISA di Kem Kamunting. Mereka itu enam orang rakyat tempatan dan enam orang lagi rakyat asing. Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri sebenarnya boleh membebaskan mereka bila-bila masa sahaja, namun kenapa mereka masih juga ditahan?

Pada suatu ketika, jumlah tahanan ISA pernah menjangkau sehingga 150 orang. Tetapi kini tinggal 12 orang. Bagaimanapun, ia tidak sepatutnya mengendurkan semangat dan komitmen rakyat Malaysia, yang bencikan kejahatan akta zalim ini supaya menyatakan kebencian mereka melalui himpunan MANSUH yang akan diadakan pada 1 Ogos kelak.

Jika ramai yang datang, mudah kerajaan tahu bahawa rakyat Malaysia mahukan ISA segera dimansuhkan! Rakyat harus tunjukkan mesej jelas kepada kerajaan bahawa akta lapuk dan zalim ini mesti dimansuhkan segera.

Oleh sebab itu, sesiapa yang membaca artikel ini, harap dapat sebarkan kepada orang lain supaya datang ke Kuala Lumpur; ke tiga tempat iaitu di Masjid Jamek, Masjid Negara dan Sogo pada Sabtu 1 Ogos 2009, jam 2.00 petang.

Berita terkini mengenai himpinan MANSUH selain daripada Harakah, boleh didapati di blog berikut: http://himpunanmansuhisa.wordpress.com dan http://lailagmi.blogspot.com.

Pembaca yang ingin membeli buku 'Dunia Tanpa Suami Jilid 2', boleh hubungi e-mel berikut: laila6306@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya atau hubungi pejabat Suaram di talian 03-77843525.
Harakahdaily

No comments: